log in

Последни новини

McLaren показа интериора на P1 GTR
Новини

McLaren показа интериора на P1 GTR

Компанията пуска уникална програма, подготовяща собственицит…

3303
McLaren показа интериора на P1 GTR
Новини

McLaren показа интериора на P1 GTR

Компанията пуска уникална програма, подготовяща собственицит…

3303
H6 с 1,5 битурбобензин с литрова мощ като на SLS AMG
Новини

H6 с 1,5 битурбобензин с литрова мощ като на SLS A…

Максимумът на въртящия момент от 202 Нм е достъпен в широк д…

3207
Най-бързата М6-ица в света!
Новини

Най-бързата М6-ица в света!

Най-бързата М6-ица в света BMW M6 Gran Coupé (F06) е тунинго…

3294
Ford Focus: нов облик, стар талант
Новини

Ford Focus: нов облик, стар талант

След фейслифта си Ford Focus продължава да демонстрира същия…

3091
Lotus предлага Exige S Automatic от януари
Новини

Lotus предлага Exige S Automatic от януари

6-степенната кутия е опция за купето и кабриолета Британскат…

2937
Abbes тунингова Corvette Stingray
Новини

Abbes тунингова Corvette Stingray

Моделът е получил аеродинамичен пакет, препрограмирано ECU, …

3357

Кога да доливаме или сменяме маслото?

 

При експлоатацията на автомобила маслото в двигателя постепенно се изразходва - определено количество се изпарява, изгаря - и затова е важно да се проверява нивото му.
Препоръчително е да проверявате редовно нивото на моторното масло в картера и да не се изчаква светването на червената лампичка на таблото.
Ако при измерване нивото, то е под минимума, а са изминати например по-малко от 4000 километра - разходът на масло е завишен, което не е нормално. Трябва да се долее и задължително да се провери причината за големия разход.
Ако маслото е под минимума и сте изминали между 4000-15 000 километра, ситуацията е нормална, така че само долейте. При навъртени между 10 000 и 15 000 километра, маслото трябва да се смени задължително. В противен случай рискувате да съсипете двигателя си.
Невинаги обаче смяната на маслото трябва да се извършва след познатите 10 000-15 000 км. Защото при трудни условия на шофиране (дълги задръствания, чести пътувания при пълен товар и често спиране и потегляне) моторното масло е подложено на силно напрежение и в такива случаи срокът му за смяна трябва да бъде съкратен.
Често шофьорите решават да сменят маслото си, когато цветът му стане много тъмен. В повечето случаи са прави, но невинаги тъмният цвят е белег за остаряло масло, просто защото то има функциите да прочиства частите на двигателя. Тогава трябва да погледнете на стикера, поставен от монтьорите при последната смяна на маслото, на какви километри е подменяно и според ситуацията да прецените.
Ако доливаме масло с различен вискозитетен показател, например като се долее SAE 10W30, а в резервоара има SAE 15W40, това не води до никакви последствия. Просто ще получим масло с междинни показатели. Дори и марките на двете да са различни, това също не е от значение.
Не е препоръчително обаче да се смесват минерални със синтетични моторни масла, защото двата вида имат много различни характеристики. Резултатът ще бъде по-близък до маслото,чието количество е по-голямо. Не е препоръчително да смесваме и масла, предназначени за два различни типа двигатели - бензинови и дизелови.
Без да пропускаме антифриза като основна част в поддръжката на двигателя, трябва да се отбележи, че е полезно да зареждате автомобила си с антифриз не само през зимата, а и през лятото, защото той повишава и точката на кипене на смесите и по този начин предотвратява възникването на проблеми, свързани с прегряване. А и смазва водната помпа.

* Материалът е консултиран с инж. Георги Иванов - "OMV-масла"
Източник: segabg.com

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook