log in

Последни новини

McLaren показа интериора на P1 GTR
Новини

McLaren показа интериора на P1 GTR

Компанията пуска уникална програма, подготовяща собственицит…

3303
McLaren показа интериора на P1 GTR
Новини

McLaren показа интериора на P1 GTR

Компанията пуска уникална програма, подготовяща собственицит…

3303
H6 с 1,5 битурбобензин с литрова мощ като на SLS AMG
Новини

H6 с 1,5 битурбобензин с литрова мощ като на SLS A…

Максимумът на въртящия момент от 202 Нм е достъпен в широк д…

3207
Най-бързата М6-ица в света!
Новини

Най-бързата М6-ица в света!

Най-бързата М6-ица в света BMW M6 Gran Coupé (F06) е тунинго…

3294
Ford Focus: нов облик, стар талант
Новини

Ford Focus: нов облик, стар талант

След фейслифта си Ford Focus продължава да демонстрира същия…

3091
Lotus предлага Exige S Automatic от януари
Новини

Lotus предлага Exige S Automatic от януари

6-степенната кутия е опция за купето и кабриолета Британскат…

2937
Abbes тунингова Corvette Stingray
Новини

Abbes тунингова Corvette Stingray

Моделът е получил аеродинамичен пакет, препрограмирано ECU, …

3357

Как да четем компресорни карти?

 Турбо картиПроцесът на горене се нуждае от две неща : въздух и гориво. Технически казано кислород, гориво и малко топлина , но истинската химия за горенето не е точно това.Всички двигатели имат фиксиран капацитет, който зависи от въздуха и горивото - това е което измерваме и наричаме обем на двигателя или литри.

 

 

 

 

Ефективното сменяне на даден двигател може да промени из основи някой фактори, включително скорост на двигателя, поток на газовете и др. Ето защо при променяне на тези неща може да се създаде повече мощност - като позволим на повече въздух (и съответно повече гориво) в двигателя. Процентът от двигателя, който може да бъде запълнен с възпламенители се нарича "volumetric efficiency" (количество коефициент полезна дейност). Повече нови заводски двигатели имат такъв коефициент между 17-90%. Най-добрата модификация е да оголемиш този коефициент. Да добавиш турбо на един двигател от една страна ни предоставя добра възможност да повишим количеството въздух, който постъпва в двигателя без други скъпи модификации. Турбонагнетителите вкарват въздух в двигателя и то не какъв да е въздух а компресиран. Това означава че на частица количесто има повече въздух. Защото PV=nRT . Ako има константите P и V , като увеличаваш Р и n (броя молекули на въздуха) се увеличава. Но нека влезнем по-навътре в нещата и да обясним по-добре за тази продуктивност и цена на турбото. Всички модификации , които споменахме са доста скъпи - особенно като имаш предвид каква малка полза има от тях. Примерно - ако твоят двигател има коефициент на полезна дейност 80% , реално погледното ти не можеш да го завишиш повече от 100%. Така че говорим за 25% добиване на мощност - на висока цена. Сложи турбо на същия двигател и според неговата способност на компресия , обикновенно можеш да изкараш 60% завишение на силата за изпомпване на горивото. Прибави интерколер и вече говорим за удвояване на мощността. Турбото е невероятна машина!
 
 
Проблемът
И така нека вземем няколко тръби , турбо и да ги сглобим. Вземи един списък с полезни коефициенти на различното турбо и ще видит че T100 има най-голям поток на въздух. Е, повече въздух означава повече мощност! За това нека да го инсталираме на двигателя. Окей всичко е 6, но нямаме достатъчно въздух за да завърти турбината турбината или пък и да успеем да вкараме нужното количество то ще бъде малко и може да повреди турбото. Следователно не можем да си закупум и да използваме какъвто и да е турбонагнетител. Да, има наука за турбото и всеки турбонагнетител има определено количество кислород, което му е нужно. Проблемът е как да избереш правилното турбо.
 
 
Турбо селекция
Значи трябва да избера правилното турбо.
Т3, което видях с полираната повърхност изглеждаше много добре и не беше много голям. Но нека да забавим малко темпото и да определим дали наистина става. Всеки компресор на турбо си има диаграма още наречена "компресор карта". Компресор картата ни казва при осигуряване на нужното му налягане и въздухшен поток, какъв коефициент на полезна дейност ще има. От тук идвата и "островите" (тези неща подобни на елипси). Всяка една от тези маркировки дава продуктивността на компресия.
 
Компресорна карта:

 


 
 
Какво означава непродуктивност на компресирания въздух?
Колкото по-малко продуктивна е компресията, толкова по-горещ е въздуха. Продуктивността на компресията ни казва каква част от изразходваната енергия отива за компресия, а не за затопляне на въздуха, който се компресира. Главното правило е да се поддържа ниво на продуктивност над или около 65%, но това очевидно зависи от вида на апликацията.
 
Защо ни е нужен студен въздух?
Поради две основни причини. Първо, горещият въздух по-лесно може да предизвика авто-детонация/пре-предетонация/пре-запалване , което може да овреди двигателя. Второ, студеният въздух е много по-наситен. Нека отново погледнем PV=nRT. Ako всички са константи освен n и T, ако намаляваме Т, n ще се покачва. С други думи, при дадено ниво на налягане, обем (големината на двигателят), с повишаването на температурата , броят молекули на въздуха намалява. Извод: Топлият въздух допринася за по-малко мощност.
Процесът на избиране на турбо поставя нужното количество кислород на двигателя на картата на компресор , за да определи кое турбо е най-подходящо за дадената апликация. Въпреки всичките тези главоболия със съпоставянето на всяка карта на компресор на нужното количество кислород на всеки двигател. Нужно количество кислород? Как го изчислихме?
 
Още проблеми
Има още няколко проблема с които всеки един , който е решил да си избира турбо, ще се сблъска. Първо, работниците на магазините и собственици, изгубеното време , нужните знания или опит за да се предложи най-доброто турбо за твоята апликация. Второ, много е трудно да се намерят тезо компресор карти. И трето трудно е да се направят всичките тези изчисления и да се нанесат на ръка.

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook