log in

Последни новини

McLaren показа интериора на P1 GTR
Новини

McLaren показа интериора на P1 GTR

Компанията пуска уникална програма, подготовяща собственицит…

3303
McLaren показа интериора на P1 GTR
Новини

McLaren показа интериора на P1 GTR

Компанията пуска уникална програма, подготовяща собственицит…

3303
H6 с 1,5 битурбобензин с литрова мощ като на SLS AMG
Новини

H6 с 1,5 битурбобензин с литрова мощ като на SLS A…

Максимумът на въртящия момент от 202 Нм е достъпен в широк д…

3207
Най-бързата М6-ица в света!
Новини

Най-бързата М6-ица в света!

Най-бързата М6-ица в света BMW M6 Gran Coupé (F06) е тунинго…

3294
Ford Focus: нов облик, стар талант
Новини

Ford Focus: нов облик, стар талант

След фейслифта си Ford Focus продължава да демонстрира същия…

3091
Lotus предлага Exige S Automatic от януари
Новини

Lotus предлага Exige S Automatic от януари

6-степенната кутия е опция за купето и кабриолета Британскат…

2937
Abbes тунингова Corvette Stingray
Новини

Abbes тунингова Corvette Stingray

Моделът е получил аеродинамичен пакет, препрограмирано ECU, …

3357

Чип Тунинг

 Чип Тунинг, Tuning, Chip Tuning, Power Box, Чип, Пауър БоксЗа да разберете процеса на Чип тунинг-а ще трябва да обясним къде се случват всичките процеси. Всичко става в Контролни Единици/Елементи на Двигателя , това означава че няма да има никаква модификация на двигателя, само чипът, който съдържа информацията за управлението на двигателя.

 

 

 

 


[принцип на действие]

Контролни Единици/Елементи на Двигателя

Много бързо развиващите се технологии в последните няколко столетия не са подминали автомобилната индустрия. Вярно е че просперитетът на автомобилната индустрия изцяло зависи от новите технологии, но всъщност много голямо значение имат желанията на собственикът на автомобила. Ние разпознаваме това именно в подобренията на новите коли - специални двигатели за по-добро ускорение, по-малкия разход на гориво,доброто поведение на автомобила на път и безопастността.

Днес новите коли са обурудвани с електронни системи управляващи двигателя - няма значение от вида на двигателя. Естествено най-добрата разработка беше КЕД. Това устройство се състои от един или няколко микрокомпютъра, които отговарят за регулацията на двигателя. Микрокомпютъра активира програма, която се съхранява в специално устройство (memory device). КЕД е отговорен за пълният контрол и управление на двигателя - проверява, управлява и наглася всички важни функции в колата или двигателя. Всички тези функции зависят от настоящите обстоятелства на околната среда такива като температура , гъстота на въздуха , температура на двигателя и др.. Цялата тази информация и подобна на нея минава през специални сензори, които са съвместими с измерване във Fe. Налягане, температура, скорост и количество въздух под много прецизно измерение. Тогава КЕД чете запаметените параметри от вече дефинираните "карти" свързани със запалването, инжекцията, налягането и др... След това най-добрият възможен вариант за процеса на горене и оптималното количество на гориво в комбинация с правилното налягане се изчислява и се свърза със стойностите от сензорите. Цялата тази информация е оптимизирана в процеса на чип тунинга. Това означава че диаграмите за инжекцията (за колите на газ също така и горенето) и налягането се съизмерват една с друга. Това се случва, за да може да се добие максималната мощност едновременно с това малко отделяне на газове , а едновременно малкото износване на двигателя се запазва и минималният разход на гориво се поддържа. Повишаването на мощността с 20-30% при Турбодвигателите и 8%-12% при обикновенно аспирираните двигатели е факт, който пък води до подобрение на ускорението и максималната скорост.class="style8">Двигателят ще бъде по-издръжлив до живот, въпреки ежедневната му употреба, когато се посещават редовно сервизи за диагностика. Главната цел на чип тунинга при обикновенните бензинови коли е регулацията на желаните и максималните показатели на инжекцията. Тъй като въздух/гориво нивото трябва да е много прецизно, за да може катализатора да работи без грешки, показателите на инжекцията за количеството гориво зависят от количеството достъпен въздух. Като добавка да кажем че оптималната точка на горене трябва да бъде точно определена, когато въздух/гориво сместа се възпламенява. Ако тази точка на горене е прекалено късна тогава консумацията ще се увеличи,
ако тя е прекалено рано (пикова точка на процеса горене) тогава колата ще стане шумна. КЕД има още много други цели. При модерните дизелови автомобили количеството на инжекцията се изчислява отделно от количеството въздух, атмосферното налягане, външата температура и товара. Това е нужно за да се спазват лимитите на отделяне. При турбодизеловите двигатели освен това ,налягането и нагнетителите на Турбото трябва да бъдат определени в зависимост от товара. Всички тези данни се пазят в паметта на модерният КЕД. Извън тези стойности/диаграми КЕД изчислява възможното или нужното количество от горивната инжекция.

 

Ето едни от най-важните функции, които са оптимизирани при Чип Тунинга:

- контрол на горенето
За да използвате горивото по най-ефективния начин, е важно, да се изчислява през цялото време, най-добрата продължителност на процеса на горене свързан с товара в колата, температурата и други важни обстоятелства (споменати по-горе). При дизеловите двигатели - налягането на инжекцията.

- контрол на инжекцията
Във връзка с възможното количество на въздуха, товара и други фактори, електрониката пресмята нужната продължителност на инжекция и количеството. Това осигурява намаляването на разхода на гориво , отделянето на газове и спомага за добиването на по-голяма мощност.

- контрол на налягането
При двигателите с турбо (турбонагнетител) се измерва налягането с цел подобряване на горе обяснените условия.

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook