log in

Електроника

Методи за измерване на температура

термостатДатчик за температура на въздуха (ATS) или на охладителната система (CTS) Тук използваните датчици за са за температура на всмукания въздух и на охладителната система. Тези датчици обикновено работят на NTC принцип. Повечето модели с Renix система използват датчици PTC принцип.При промяна на температурата се изменя и съпротивлението на термистора.По такъв начин ECM може да изчисли температурата на въздуха или на охладителната система от стойността на напрежението (тока) по сигналния проводник на датчика. (Фиг.1.7 ) NTC и PTC (отрицателен и положителен температурен коефициент).При нарастване на температурата съпротивлението на NTC резистора ( с отрицателен температурен коефициент) намалява, а съпротивлението на PTC резистора (с положителен температурен коефициент) се увеличава. И двата типа са полупроводникови резистори, но напрежението при единия нараства,а при другия – намалява.

 

Фиг.1.8 Изходни данни на датчика за температура

 

Датчик за температура на въздуха (ATS)

ATS представлява двуполупроводниково термосъпротивление, което измерва температурата на въздуха в всмукателния колектор. Плътността на въздуха се изменя обратнопропорционално на температурата и сигналът на ATS позволява по – точно определяне на количеството въздух, засмукано в двигателя. Към ATS се прилага опорно напрежение от 5V по отворена верига, а замасяването е през обратната връзка на датчика. Към ECM се връща сигнал с променящо се напрежение в зависимост от температурата на въздуха. Според конструктивните особености на конкретния автомобил ATS може да се намира на различни места – в смукателния колектор, във въздушния филтър, в смукателя на ATS. Разположението му има важнозначение за температурния обхват, който се отчита. Конструктивните граници на сигнала за температурата на въздуха варират значително при студен и загрял двигател, както и според разположението на ATS. Ако ATS е монтиран в смукателя на датчика заколичество въздух или във въздушния филтър, измерената температура ще зависи от температурата в двигателния отсек и ще бъде с обхват от 20˚C до40˚C. Ако ATS е монтиран в смукателния колектор или дросела,температурния обхват може да бъде много по – висок, тъй като температурата на въздуха може да достигне 70˚С при загрял двигател. При някои автомобили се използват два датчика - единият измерва температурата на въздуха в двигателния отсек, а другият – на околния въздух. Това е особено полезно при наличието на турбокомпресор.

Датчик за температурата на охладителната система (CTS) Датчикът за температурата на охладителната система CTS едвупроводников термистор, който е поставен в охлаждащата течност и измерва нейната температура. Той представлява променливо съпротивление,което обикновено работи на NTC принцип. При студен двигател съпротивлението е много високо. След стартиране на двигателя температурата на охладителната течност започва да се покачва,CTS постепенно се нагрява, а съпротивлението му пропорционално се понижава (принцип NTC). По такъв начин към ECM се връща сигнал с променящо се напрежение в зависимост от температурата на охладителната система. CTS се захранва с 5V опорно напрежение по отворена верига, зависеща от съпротивлението на термистора. Обикновено работната температура на двигателя е от 80˚С до 100˚С. ECM използва сигнала на CTS като главен кодиращ фактор при изчисляване предварението на запалване и продължителността на впръскване.

Кислороден датчик ( Ламбда сонда) измерва количеството кислород в изгорелите газове. Ламбда сондата  измерва количеството "неизгорял" кислород в изпусканите отработени газове и подава информация на двигателният компютър, дали сместа е твърде богата или бедна. Компютърът на свой ред в зависимост от това изпраща сигнал на инжекциона да коригира гориво-въздушната смес. За пълното изгаряне на 1 кг. бензин е необходим 14,7 кг. въздух. Този състав на гориво-въздушната смес се нарича стехиометрически. Той обезпечава най-малко съдържание на токсични вещества в изгорелите газове и съответно пълното им доизгаряне в катализатора.За оценка състава на гориво-въздушната смес се използва коеф. за неизгорял кислород. В световната практика този коефициент се нарича ЛАМБДА. При стехиометричната смес ламбда=1, ако ламбда<1 /недостиг на въздух/, сместа се нарича богата, при ламбда>1 /излишък на въздух/, сместа се нарича бедна. Най-голяма икономичност при пълно отваряне на дроселовата клапа на бензиновия двигател се постига при ламбда=1,1-1,3. Максимална мощност се постига, когато ламбда=0,85-0,9.